Recensie | Zomerburen van Rianne Robben

Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet… dit.

Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie alleen naar Australië vertrekt.

Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

Ik keek al een paar maanden heel hard uit om Zomerburen te lezen. Mijn verwachtingen waren super hoog en ze zijn helemaal ingelost. Rianne Robben heeft echt een prachtig boek geschreven. Zomerburen gaat over de zomer, verliefdheid en het platteland maar het kaart ook belangrijke thema’s aan zoals biseksualiteit, dyslexie en studiekeuze twijfels

De verliefdheid tussen Olivia en Ilse voelt echt aan als een warme zomeravond. Een zomeravond waar je oprecht gelukkig van wordt. Rianne Robben heeft de opbloeiende gevoelens zo mooi geschreven en er zijn er aantal scenes die blijven na zinderen. Het is niet enkel de romantiek tussen Olivia en Ilse die me een warm gevoel gaf maar ook de vriendschappen in het boek. Olivia haar vrienden uit het brooddeeg gesprek stonden altijd voor haar klaar en ook Ilse had een liefdevolle vriendengroep.

Daarnaast gaat het boek ook over het ontdekken van je seksualiteit en de LHBTQIAP+ gemeenschap. Dit thema werd op zo’n zorgvuldige en goede manier gebracht. Ook dyslexie en studiekeuze twijfels kregen een plaats in dit verhaal. Deze twee laatste thema’s zie ik niet vaak terug in boeken en ik ben dan ook blij dat Rianne Robben ze in haar verhaal stak. Het is niet gemakkelijk om een studiekeuze te maken en deze twijfels werden perfect weerspiegeld in Zomerburen.

Ook nog veel liefde voor: De schrijfstijl. Het boek leest super vlot. Schilbert de schildpad. Ik hou gewoon erg veel van hem! SCHUURFEESTJES. Ik weet niet waarom maar het woord maakt me blij. De Harry Styles vermelding. Wie wil er nu niet de kledingkast van Harry Styles?? TIM TAMS. De goede boekensmaak van Ilse. Geef me haar boekenkast.

Ik heb enorm genoten van dit boek. Zomerburen is een erg mooi boek met belangrijke thema’s zoals het ontdekken van je seksualiteit en het maken van een studiekeuze. Ik kijk al uit naar het volgende boek van Rianne Robben.

5-star-rating - De Wereld van Kaat

TW: homofobie en thema’s daaraan gerelateerd

4 gedachtes over “Recensie | Zomerburen van Rianne Robben

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s